Nedsunken forfod

061109_1

Lige siden hun ventede min lillesøster i 1968, har min mor haft nedsunkne forfødder. Og lige siden har hun gået med indlæg i skoene. Hendes sko har aldrig været fikse og smarte, men altid flade og fornuftige og i de senere år også specialsyede.

Og hvor vil jeg så hen med det? Tja, såmænd bare derhen, hvor jeg fortæller, at nu har jeg også ‘meldt mig ind i klubben’. Altså den med nedsunken forfod.

At have nedsunken forfod vil sige, at foden bliver flad, der hvor tæerne normalt buer. Forfodsknoglerne er sunket ned, og der er ikke nogen stødabsorberende effekt tilbage i foden, så man går direkte på knoglerne.

Da diagnosen blev stillet i sidste uge, ja, så forstod jeg godt, hvorfor jeg har haft så forbandet ondt i især den højre forfod. Faktisk så ondt, at jeg har været on and off på smertestillende gigtmedicin i efterhånden halvanden måned (og nej, det var ikke fedt at rende rundt med den fod i New York! Og ja, foden havde det endnu værre, da vi kom hjem igen 🙁 ).

Et røntgenbillede fra det lokale hospital fik den kommentar med på vejen, at det nok var slidgigt. Men da jeg fik lavet en fodscanning i den lokale fysioterapi, blev billedet et ganske andet. Der var ikke et øjebliks tvivl hos fysioterapeuten om, at mine forfødder var nedsunkne (ja, han kunne nu også se det med det blotte øje). Eller at mit problem var genetisk betinget. Eller at det var årsagen til, at jeg fik en hælespore sidste år og akillesenebetændelse i sommer.

Og løsningen på problemet? Indlæg i skoene. Ligesom mor 😉 .

Indlæggene er bestilt (og kommunen har været så venlig at bevilge dem – superhurtigt og efter Lov om social service), så nu går jeg bare og venter på, at gang og løb igen vil blive en behagelig beskæftigelse og ikke en pine.

Og … så er jeg ret spændt på at se hvor mange af mine sko, der må lade livet, fordi indlæggene ikke kan være der. Forhåbentlig ikke for mange. Og forhåbentlig ikke kun de fikse! Det ved jeg, når mit nye liv med indlæg i skoene begynder. Snart.

31 comments to Nedsunken forfod

 • Stakkels dig – godt det er så forholdsvis nemt at gøre noget ved.
  Er der nogen forklaring på, hvorfor du først lider af det nu?
  Ikke fordi jeg tror, at du er utilfreds med, at det ikke kom for 17 år siden 😉
  ‘Systemet’ virker åbenbart – rart at konstatere…

 • Ja, indlæg burde kunne gøre det. Det er meget meget sjældent, man opererer folk for nedsunken forfod, har jeg læst mig til. Nej, der er ingen forklaring på, hvorfor jeg først er ‘blevet ramt’ nu – ud over at nedsunken forfod primært rammer kvinder over 40. Så måske er det omvendt, altså at det er min mors forløb, der var det atypiske 😉 .

 • Jeg var hos en fodterapeut for at få ordnet fødder i juni, så de kunne blive bløde og lækre igen. Han sagde (uden røntgen), at jeg har nedsunken forfod. Han mente ikke, at et indlæg ville ændre på noget som det er nu. Jeg skal dog forvente, at jeg med tiden skal ændre typen af fodtøj. Så længe jeg ikke har ondt eller nogle gener, så går jeg i det sko jeg falder for.

  Vidst i øvrigt ikke, at det kunne være arveligt.

  Rigtig god weekend 🙂

 • Hvis jeg var dig, Fru E, så ville jeg nu lade en læge eller en fysioterapeut eller bandagist se på mine fødder. Al respekt for fodterapeuten, men de andre faggrupper er nok mere kvalificerede til at rådgive om nedsunkne forfødder.
  Også en god weekend til dig 😉 .

 • Du har nok ret Bente, men så længe jeg ikke har problemer med mine fødder “gider” jeg ikke. Men hvis jeg havde/går gener, så skal det selvfølgelig undersøges nærmere.

 • Det er selvfølgelig dit valg, Fru E 😉 . Men … jeg ville nu gøre det allerede nu, for at se om jeg kunne gøre noget forebyggende. Den nedsunkne forfod er ret smertefuld, når den ‘bryder ud’, skulle jeg hilse at sige 🙁 .

 • Bente Andersen

  Hej Bente!
  Da jeg også lider af nedsunken forfod og det nu er blevet lige så slemt som hos dig, er jeg nysgerig efter at få at vide, om indlæggene har hjulpet. Og kan du have dem i dine sko?

  Mange hilsner Bente

 • Jo, indlæggene har virkelig hjulpet mig, Bente! Desværre har jeg en del sko, hvor der ikke er plads til dem. Men efterhånden som mine fødder har fået det meget bedre, går jeg også uden indlæg indimellem (og bruger skoene, hvor der ikke er plads ;-)). Her i sommer har jeg kun brugt indlæg ca. halvdelen af tiden – men det kan jeg godt mærke, så indlæggene er kommet på plads igen!

  I øvrigt har jeg købt et par sandaler med en lille bagkappe (tror jeg, det hedder), så indlæggene kan ligge i dem. De sandaler går jeg med herhjemme hele året, så jeg ikke ‘pjækker’ fra indlæggene hjemme.

  Håber du får glæde af dine nye indlæg!

 • Bente Andersen

  Det var dejligt at få at vide, så jeg glæder mig til at komme i gang.

  Tak fordi du gad svare mig.
  Hilsen Bente

 • Nogen folk gider at skrive til mig, så gider jeg skam også at svare :-).
  Det ta’r lidt tid at vænne sig til indlæggene, men jeg håber, de hjælper dig.

 • Vibeke

  Hej Bente!
  Jeg har haft indlæg (også med tilskud fra kommunen) i over et år, og det har hjulpet mig lige som dig – går også uden engang imellem. Jeg bruger også indlægene i mine løbesko og håndboldsko og det fungerer fint….
  Nu er jeg desværre begyndt med at have mange smerter i højre forfod, også selvom jeg har indlægget i, min forfod er hævet og midderste tå gør ondt, har snakket med bandagisten, han kan ik’ lige sige hvad det kan være, men forslår at jeg holder foden i ro – men for den da – skal jo rundt, er lidt ned over det i tiden…. er det noget du har prøvet?
  KH V.R.

 • Interessant at høre om dine erfaringer med indlæg, Vibeke. Men hvor er det da surt for dig, at du har fået smerter nu. Det har jeg heldigvis ikke prøvet – jeg ‘forlystede’ mig kun med en forstuvning for et par måneder siden, men det havde ikke direkte noget med forfoden at gøre. Håber, din fod får det bedre snart!

 • Vibeke

  Æv…jeg lader høre fra mig – når jeg ved hvad der sker…går det væk eller jeg prøver at kontakte læge for evt. at blive sendt videre i systemet for at få konstateret om der er noget at gøre
  VR

 • Ja, jeg ville da bestemt tale med en læge, hvis jeg var dig, Vibeke. Måske kan der gøres noget. Pøj pøj!

 • dorte

  Kære Bente og Vibeke.
  Har siden oktober 2010 haft smerter i begge fødder på alle trædeflader. Det var især slemt under hæle og under trædepuder på forfoden. Det opstod på grund af letsindighed med fodtøj på arbejdsplads med tungt arbejde. Jeg fik inflammation i begge fodsåler over det hele. Det startede i højre hæl, hvorfor lægen troede det var en hælspore. Det viste sig at være en inflammatorisk tilstand, forårsaget af irritation af senen der hæfter under hælen og går frem til forfoden. Jeg fik først efter 2 måneder tilbudt en scanning og det viste at det ikke handlede om knogle forandringer. I den tid brugte jeg Zingiberin ( inflammations dæmpende gel med ingefær osv) Denne gel køler og gør rigtig godt. Det hjalp men ikke nok. Jeg fik så laser-terapi hver anden dag i mange måneder. Det begyndte at få inflammationen til at hele. Til sidst var der “kun” smerterne hver 2. eller 3. dag. Jeg begyndte at se frem til en snarlig heling. Idag behøver jeg næsten ikke bruge laser-terapien men jeg har stadig gener. Mine fødder har sikkert arvæv og andet efter den lange tilstand med inflammetion i vævet. Tror der kommer til at gå længe før det er problem-frit. Jeg fik gel-indlæg i hæle idag og det gør en stor forskel. Er ikke læge eller ortopæd men tror at faste indlæg ikke er sundt – for mig i alle tilfælde. Jeg vil prøve med akupunktur, magnet-indlægs terapi som jeg har hørt meget godt om. Man får små magneter i en indlægs sål i sin sko og de sender signaler op til hjernen – via censorer – nerver og fortæller hjernen at foden altså står helt skævt. Så retter man op af sig selv efter en tid. Håber det måske kan være en inspiration og måske kuren… Jeg har endnu ikke fået en helt klar besked fra nogen læge om hvor længe der går før jeg er helet – hvis det sker, hvad der helt præcist er galt lige nu eller hvordan jeg skal forholde mig. Jeg får mest besked om at holde mig i ro og prøve mig lidt frem. Med ønsket om at mit indlæg har inspireret nogen til at spørge mere hos lægen, være nysgerrige og ikke miste håbet – siger jeg pænt tak for denne gang. Er normalt ikke herinde men vil vende tilbage igen og svarer gerne på indlæg fra jer. Kærligst fra Dorte

  • Marianne

   Hej Dorte
   Jeg vil lige høre, om du har haft held med akupunktur?
   Jeg er selv igang med akupunktur mod nedfalden forfod. Jeg tror og håber det hjælper, men jeg er ikke overbevist.
   Hvad er din erfaring?
   KH Marianne

 • Tak for dit input, Dorte – det lyder som en ordentlig omgang, håber du får løst dit problem helt.
  P.S. De faste indlæg virker helt fint for mig.

 • Lene R. Erichsen

  Hej

  Jeg har nedsunken forfod og har været ved en ortopæd på sygehuset, som sagde at jeg skulle få lavet et fodindlæg og henviste mig til Sahva, men kommunen ville ikke betale for indlæget.

  Jeg ville lige høre, hvordan man får kommunen til at betale for ens fodindlæg hos en bandagist ?

  Jeg har diabetes og jeg kan kun få et tilskud til indlæg ved en fodterapeut. Jeg føler bare at bandagister er bedre til denne opgave.

  Hvad mener du ?

  Hilsen Lene

  • Hej Lene.
   Jeg fik taget mål til mine indlæg hos en fysioterapeut, og det var ham, der gjorde mig opmærksom på, at man med baggrund i Serviceloven kan ansøge kommunen om dækning af udgiften til ortopædiske fodindlæg, uafhængigt af ens indkomst. Men om der står noget i Serviceloven om, hvor indlæggene skal laves, ved jeg ikke. Og jeg har hellere ikke nogen mening om, hvem der laver de bedste indlæg.
   Men held og lykke med at finde en løsning!

 • Lene R. Erichsen

  Hej Bente

  Tak for dit svar. Fik du det hele betalt eller måtte du selv betale en del af prisen ?

  Hilsen Lene

 • Lene R. Erichsen

  Hej Bente.

  Nå okay, ja så var du heldig… 🙂

  Tak for svarene.

  Hilsen Lene

 • Hans-Jørn Mortensen

  Til Lene og Bente! jeg har for ca. 1 måned siden fået lavet indlæg pga. nedsunkne forfødder. De er lavet hos Sahva, de har ikke hjulpet særlig meget, da mine forfødder stadig “kvadrer” helt ud! jeg forhørte mig hos min læge ang. betaling, min læge fortalte at jeg ikke kunne påregne nogen som helst hjælp fra kommunen. Så jeg har selv betalt hele møllen, ca. 2100,- excl. moms. Hvordan bar du dig ad med at få støtte? Med venlig hilsen Hans-Jørn.
  Ps. Vil kontakte min læge for at høre om muligheden for operation, da problemet er af gammel dato ca. 15 år, men de sidste 3-4 måneder har problemet blevet meget værre! Har brogt pelotte alle 15 år!

 • Hans-Jørn Mortensen

  Hej Bente! Tak for dit svar! Det er jo nok forsent, men jeg vil da prøve at kratte nogle penge fra kommunen, jeg kan da altid prøve!
  Med venlig hilsen Hans-Jørn.
  Ps. Har dine indlæg hjulpet dig?

 • Britt Pedersen

  Hej Bente
  Glad for at jeg fandt din blog om nedsunken forfod.
  Den er rigtig god læsning for mig som lige nu er lidt frustreret over hvad jeg skal gøre fremover mht. til sko osv, da jeg skal til fodterapeut i næste uge og have lavet indlæg til eet par sko – aner ikke hvilket par jeg skal tage med.
  Derudover elsker jeg at gå med sandaler, så det bliver nye tider med nye vaner.
  Vi er et par der elsker at vandre langt og længe – både i by, på land, bjerge osv.
  Derudover er jeg inkarneret løber (har løbet over 40.000 km)
  Så det hjalp som sagt at læse om dine erfaringer – tak.

 • Hej Britt
  Jeg kan godt huske den der frustration, selv om jeg ikke skulle vælge ét par sko – jeg fik indlæggene, og så var det ellers hjem og rydde ud i skolageret ;-). Dog går jeg nu og da, som jeg har nævnt i en tidligere kommentar, stadig med sko, hvor indlæggene ikke kan være. Og det går fint. Jeg går også med sandaler om sommeren … uden indlæg. Nu ved jeg jo ikke, hvordan dine fødder har det, så jeg vil ikke sige, at det kan du da også bare – men nu ved du i hvert fald, at det kan lade sig gøre.

  I øvrigt bør der vel ikke være noget galt for at du både vandrer og løber i fremtiden – med indlæg i skoene. Da jeg fik mine, fik jeg at vide, at jeg bare kunne gå i gang med at løbe igen – men det er nu ikke blevet til mere end turene i cross-træneren i fitnesscentret ;-). Der findes indlæg, som er skabt specielt til sport – måske er de noget for dig. Pøj pøj med ‘de nye vaner’!

 • Anette

  Hej Bente

  Nedsunken forfod – ja AV.
  Har selv døjet i mange år, til sidst med hælespore og hallux valgus. Var hos fysioterapeut i anledning af dårlig ryg og hun anbefalede mig daglige fodøvelser, som jeg sidenhen har set beskrevet på nettet. Bare søg på “nedsunken forfod”! Utroligt, hvad disse øvelser gør. Nu kan jeg sprede mine tæer igen og hallus valgus er næsten forsvundet.
  Det undrer mig, at øvelserne er næsten helt oversete, når de har så stor effekt. Prøv dem i 2-3 mdr. I løbet af 1 uge kan du mærke en forskel.
  Venlig hilsen Anette

 • Jette Pedersen

  Hej Bente

  Jeg kan give Anette fuldstændig ret i at øvelset til fødderne hjølper, det får det ikke til at forsvinde men det gøre en forskel. Jeg døjer selv med nedsunken forfod. Jeg kan sagtens løbe men har det svære når jeg skal trave en tur. Trædepuden/fodballlen især på højre fod svier meget,selv når jeg har indlæg på.

  Jette

 • […] i Lyngby-Taarbæk kommune … heldigvis var det blot, fordi de ville fortælle mig, at mine nedsunke forfødder får tilskud til sine nye […]

Leave a Reply

  

  

  

Det blogger jeg om …

Tidligere skriverier