Med båd fra Mandalay til Bagan

071213_1

Ayeyarwady- eller Irrawaddy-floden er 2.170 km lang og løber hele vejen gennem Burma (Myanmar) fra nord til syd. Floden er en hovedfærdselsåre, og for turister er den især populær at sejle på i nord mellem Mandalay og Bagan. Og den tur ville vi også på, manden i mit liv og jeg, på vores Burma-rejse her i november. Gennem en turarrangør, der havde kontor på vores hotel i Mandalay, købte vi billetter til en af ekspresbådene, MGRG Express (Myanmar Golden River Group). Og så var det ellers bare om at komme tidligt op, for der var check-in kl. 6.00 og afgang kl. 6.30.

071213_2

Mens solen lige så stille krøb op over Mandalay, begyndte vores dag på Ayeyarwady-floden. På en båd, hvor passagererne udelukkende var turister. Heldigvis var der kun ret få (skønt november er starten på højsæsonen i Burma), vi var vel 30-35 mennesker i alt, så der var god plads og mulighed for at skifte ‘opholdssted’ i løbet af dagen.

071213_16

Sejlturen tog ca. 8 timer. Og en stor del af den tid tilbragte jeg med at kigge ud over vandet eller ind på livet på flodens bredder. Nå ja, og en hel del af det kiggeri foregik gennem kameraet og mit 300 mm-objektiv 😉 . Det var en fascinerende og fremmedartet verden, der var lige der (næsten) foran min næsetip.

071213_6

Burmeserne sejler på kryds og tværs af Ayeyarwady-floden i store og små både. De bader i floden, vasker tøj og fisker i den. De tørrer tøj og nyproducerede stråhatte på dens bredder og dyrker jorden på gammeldags maner med håndkraft og okser. Der var en hel del at kigge på det meste af tiden.

071213_3

071213_4

071213_7

071213_18

071213_5

071213_8

071213_13

071213_11

071213_9

071213_10

071213_12

Først på eftermiddagen gik vi lidt død i at fotografere omgivelserne, manden og jeg. Men så kunne vi jo heldigvis fotografere hinanden 😀

071213_14

071213_15

Da klokken var ca. 14.30 dukkede vores mål, byen Nyaung U ca. 4 km fra Old Bagan, op. Ved anløbspladsen holdt en horde af taxaer parat, og chaufførerne flokkedes om de spinkle landgangsbrædder, der blev lagt ud, for at være sikre på, at ingen turister undslap. Hvis du nogensinde har været øhopper fx i de græske Kykladerne, er jeg sikker på, sceneriet ville give dig et deja-vu. Sådan havde jeg det i hvert fald, da jeg som en af de første balancerede på brædderne og meget hellere ville koncentrere mig om at få mig selv og den store rygsæk tørskoet i land end at diskutere prisen på en taxatur.

071213_17

Bagan Archaelogical Zone, et 13 x 8 km stort område, hvor der findes over 2.000 pagoder og pagode-ruiner, er Burmas turistmål nr. 1. Og hold da op, det opdager man allerede i mødet med de mange nærgående taxachauffører (der er også en del på diverse busstationer, men det her var værre). Når man så har fået forhandlet en fornuftig pris med sin chauffør (vi slap med 5.000 kyat (ca. 25 kr.) for en tur på et par kilometer), bagagen er læsset ombord, og vognen begynder at køre, tja, så er noget af det første, der sker, at den stopper igen. Militærstyret ved nemlig også, at der er penge i de mange turister, så inden man bevæger sig ind i Bagan Archaelogical Zone, skal man købe tilladelse til at opholde sig der. Pris: US$ 15 pr. snude.

Velkommen til Bagan-området! Men turen hertil havde været rar. Sådan 8 timers sejllads, hvor man bare suger indtryk til sig – eller glor lige ud i luften – er vist sundt 😉 .

3 comments to Med båd fra Mandalay til Bagan

 • Thanx for sharing! Som min psykologilærer fra lærerseminariet ville have sagt. Det er nogle spændende rapporter, De der hoster op med, frue.

  Og fede billeder! Du er med andre ord ikke den eneste, der værdsætter din blærede kameralinse 😉

  • You are very welcome, kære Drop 😉 – hyggeligt, at du har lyst at læse med.

   I øvrigt er mit objektiv nu ikke så blæret, det er blot et Tamron, altså et af de billigere ;-). Men selv sådan et gør en pokkers forskel, når man vil fange livet på flodbredden.

 • Anne

  Flotte billeder, meget inspirerende for os da vi lige har taget turen her 24 febr. 2015.
  Samme tur tog 10 1/2 time. Erfarer at det kunne svinge noget. Men dejlig tur og samme oplevelse af at kunne flytte rundt. Vælge mellem sol og skygge. Og en lille lur nedenunder. Strømmen går fra mandalay til bagan, modsat kan turen tage 13 timer.
  Tag selv morgenmad med. Du får en kop kaffe, Hvidt toastbrød med syltetøj. Det er alt. Til gengæld er der dejlig lunch. En anretning på en tallerken med ris og diverse tilbehør. Der er alt det rene vand du vil drikke undervejs. Kan købe øl og cola.
  Det var dog en rigtig træls oplevelse at gå fra borde i Bagan. Taxadriver bogstavelig taget kastede sig over os. Meget ubehageligt da de også indbyrdes skændes om kunderne. De er rigtig fuskere. Forlangte først 20 $ efter snak gik ned til 15 $. Man kunne tage en hestevogn til 2 personer for 8 $. Vi fandt sammen med 3 andre og betalte hver 3 $ For en lille bus. På hotellet sagde de at turen koster mellem 5 og 6 $. Vi har ikke noget imod at give mere end de lokale, men deres opførsel var ubehagelig. Så gå fra borde og gå de 25 meter op i byen og find din egen taxadriver til 6 $. Det er hele turen værd.

Leave a Reply

  

  

  

Det blogger jeg om …

Tidligere skriverier