Køb og smid ud

Vaskemaskinen piber og larmer det meste af tiden, når den kører en vask. Måske er det en kilerem, den er gal med. Måske noget andet. Vi aner det ikke. Og vi vil ikke ringe efter en reparatør, for det koster ca. 800 kroner, bare han træder ind ad døren. Det kan bedre betale sig at lade vaskemaskinen holde så længe, den endnu kan, og så købe en ny, når den gamle opgiver ævred helt. Selv om den kun er små tre år gammel.

Da vores tre år gamle køleskab brød sammen for halvandet år siden og insisterede på at have permanent is af flere centimeters tykkelse på en hel del af bagvæggen, kunne det bedre betale sig at købe et nyt end at få det gamle repareret.

Min laserprinter (ca. tre år gammel) er ved at løbe tør for farve i patronerne. Men det kan ikke betale sig at købe nye. Det er billigere at købe en ny laserprinter inkl. patroner. Og nej, jeg overvejer ikke at købe genopfyldte patroner/kassetter. Sådan én har jeg købt (ufrivilligt, fordi webshoppen fik det til at se ud, som om den var original) – og siden har jeg haft grå streger vertikalt på alle print.

Jeg har utrolig svært ved at forlige mig med køb og smid ud-situationer, som de nævnte. For jeg synes, det er et grusomt ressourcespild. Men jeg har også svært ved at se, hvad man gør i stedet. For der er da ikke tvivl om, at de privatøkonomiske overvejelser vejer tungt på beslutningernes vægtskål her. Er det billigere at købe nyt end at få det gamle repareret, så vælger jeg det første. Selv om det sker med dårlig samvittighed.

Hvad gør du i sådan nogen situationer?

17 comments to Køb og smid ud

 • M

  Jeg er SÅ enig med dig! Jeg har også meget svært ved at forene mig med dette køb-og-smid-ud-samfund vi lever i! Er der overhovedet nogen, som får deres sko forsålede hos skomageren længere? Og vi ender jo med slet ikke at kunne købe noget i ordentlig kvalitet – fordi alle varer kun er gearede til at holde kort tid…
  Hilsener fra M…som desværre har købt engangservice i dag – for første gang i sit liv!

 • Jeg undersøger altid garantiperioden først og benytter garantien, hvis det er inden for perioden, når der er tale om hårde hvidevarer.

  Da mit køleskab havde is på bagvæggen fik jeg det råd af en bekendt at undersøge garantiperioden. Den var 5 år. 4 år og otte måneder efter købet ringede jeg til sælger. De sendte en montør. Han fjernenede isdannelsen med den besked, at den havde han set så mange steder og det var naturligvis dækket af garantien. Det var jeg temmelig glad for. Køleskabet virker stadig fint.

  Når printeren viser sygdomstegn bliver den på grund af det lave prisniveau udskifter med en ny, når der er tilbud på en ny.

  Genopfyldte patroner har jeg prøvet én gang – katastrofe – aldrig mere!

  Min samvittighed har det helt godt, tak 😀

 • Hvis det er billigst at købe nyt, så er det det, vi gør. På den måde er vi gået gennem 3 vaskemaskiner de sidste 12 år. Vores komfur stod her i huset, da vi overtog det, det virker fint. Moderne kram er bare ikke lavet til at vare så længe. I flere år har jeg nægtet at have en printer i huset, fordi alt, jeg printede, var til jobbet. Men for et halvt års tid siden brød jeg sammen og købte en HP blækprinter til små 400 kr. Det er den billigste og bedste, jeg nogensinde har haft, inklusive en laserprinter, der gik i stykker. Farvepatronerne koster mere end printeren, men de varer længe og har et nyt printhoved, så nye farvepatroner er som en ny printer. Sidste år købte jeg et nyt, strømbesparende køleskab, men da det kom til stykket, ville gemalen alligevel ikke af med det gamle køleskab, som iø. virker fint, så nu har vi to! Det der med at have god samvittighed er ikke så enkelt. Jeg tror, at hvis vi bare lader være med at dumpe vores udtjente grej i naturen, så har vi gjort det så nogenlunde godt nok.

 • Vi gør stort set som du – køber nyt hvis det er den billigste løsning. Hvad printer angår – så skal jeg aldrig nogensiden nyde godt af genopfyldelige igen. Never!
  Hvad angår samvittigheden – så jo jeg overvejer absolut på hvad vi smider væk, og hvad der kan genbruges. Sørger for at aflevere det udtjente hvor det skal – genbrugsstation osv osv.
  Men ja, økonomien skal også hænge sammen – så ofte er det den billigste løsning der vinder, også over “brug og smid væk” kulturen – som jeg ellers Ikke er den store tilhænger af!

 • Jeg vælger selvfølgelig det billigste, men jeg synes nu sjældent, at det er at købe nyt.

  Vaskemaskinen har f.eks. holdt i mindst 15 år og har kun været repareret én gang for mindre end en tusse, og det var (ja ryst bare på hovedet) pga. tilkalkning, som vi nemt kunne have undgået.

  Fryser, køleskab og tørretumbler er mindst lige så gamle og har aldrig haft reparationsbehov. Støvsugeren er mindst 35 år gammel og nægter til min store fortrydelse at få alderdomssvækkelse.

  Så bortset fra computere og lignende elektronik, som forældes pga. overhaling, genkender jeg slet ikke dit dilemma.

 • @M: Jeg får mine sko forsålet – i hvert fald nogle af dem. Men tit kan det ikke betale sig, ligesom der er mange andre ting, det heller ikke kan betale sig at reparere, fordi de er lavet for dårligt.
  Og … velkommen til ;-).

  @Søren: Garantien på de pågældende hvidevarer var ikke mere end de lovpligtige to år – desværre. Vaskemaskinen er i øvrigt repareret flere gange inden for garantiperioden, så det er vist en ‘mandagsmodel’, vi har fået :-(. Via nettet fandt vi ud af, at problemet med Electrolux-køleskabet var kendt af andre – det var en temperaturregulering, der gik i stykker, typisk lige efter garantiudløb.

  @Henny: Moderne kram er bare ikke lavet til at vare så længe – jeg tror, du rammer hovedet på sømmet her!
  I øvrigt kan jeg da godt forstå, at du har nægtet at have en printer selv, hvis det kun er til arbejdsbrug, der bliver printet. Jeg ender dog nok med at købe en ny laserprinter, da jeg har brug for den i mit firma – men det huer mig ikke at udskifte allerede. Og så håber jeg, at du har ret i, at hvis tingene ikke bliver dumpet i naturen, så laver jeg minimal skade på miljøet ;-).

  @Sandra: Velkommen til ;-).
  Ja for pokker, når vi smider ting ud, så skal de skam afleveres de rette steder – det går vi også højt op i. Det er da det mindste, vi kan gøre, når vi forbruger. Og du har da ret, man kan ikke se bort fra de økonomiske aspekter – selv om køb og smid væk ikke huer en.

  @Eric: Du må være en ualmindelig heldig mand! Eller også er dine hvidevarer (inkl. støvsuger) bare fra en tid, hvor tingene blev produceret med henblik på at holde. Min nuværende vaskemaskine havde besøg af en reparatør ikke mindre end fire gange sidste forår, inden garantien udløb. Så glæd du dig blot over de holdbare maskiner ;-).

 • Ja, jeg vælger altså at købe en ny printerpatron. Men jeg giver dig ret i, at det er galimatias, at det er billigere at købe en ny printer.

 • Vi gør det samme som dig – ser på hvad, er er billigst. Men her er det også en svær beslutning, fordi det virker så helt igennem forkert. Dog har vi med et ur og noget tøj fået det repareret, selvom det ville være dyrere end at købe nyt….

 • @Madame: Ja, man kan godt undre sig over, hvad det er, der er gået galt i prissætninger dér!

  @Anne T.: Jeg vil gætte på, at i de tilfælde, du skriver om, havde tingene også en affektionsværdi. Så ville jeg i hvert fald tænke anderledes og ikke kun på, hvad der var billigst.

 • Starteligt nævner du, at din laserprinter først nu efter 3 år skulle have skiftet patroner – og jeg ved ganske vel, Bente, at du stoppede egen virksomhed undervejs, men sammenlagt har den vel klaret udprintninger i små 2 år. Og med atter registreret regnskaber momsmæssigt, ja da forstår jeg bare intet; det sikkert fordi, at da jeg i tidernes morgen drev virksomhed, da købte/støttede jeg lokale handlende, trods at de fleste ikke havde brug for min kunnen. Samme gør jeg d.d. som en fattigrøv alt væsentligst lokalt på Lolland! Derudover er jeg en gammel flipper, aktivist, så selvfølgelig holder jeg mig til at minimere forbrug totalt 😀
  Tror derfor snarest at slippe Frederik fri, når uønskede katte betræder vores private areal, for det gør de jo… fang misserne, leg med dem, og myrd dem sluttelig, ja og æd dem tilmed, bøvs. Du må tilmed løbe rundt overalt i omegnen, hvor det lyster dig, og jeg smiler bare 😉
  God fornøjelse med fotokursus og fremtid, Bente!!!

 • Jeg er godt nok knap så gammel og knap så flippet, anjoe 🙂 – men det betyder skam ikke, at jeg ikke gerne vil minimere forbruget. Men jeg bliver altså også nødt til at kigge på min pengepung – og fakta er, at det vil koste mig 500-600 kr. mere at købe fire patroner til min laserprinter, end det koster at købe en tilsvarende ny printer! De er jo helt sindsygt.
  I øvrigt støtter jeg gerne de lokale handlende – men du får mig altså ikke til at købe laserprinterpatroner (eller en ny printer) hos en rævedyr ‘lokal’ kædebutik (som fx Fona). Den slags købes via nettet.

 • Sonny

  Hej

  Jeg har det helt dårlig med, at det er gået hen og blevet et købt og smid ud samfund.

  Jeg havde et JVC billederørsfjernsyn som var efterhånden 11år gammel og i lige godt om der kun var en “lille ting” i vejen med billedet, så var det billigere, at købe et nyt 16:9 full HD fladskærmsfjernsyn i forhold til, at få lavet det gammel billederørsfjernsyn, men det var også på grund af, at radio/tv manden ville have 600kr. i timen.

  Jeg har endelig også været lidt sur for jeg synes, at det var nu tidst, at folk gik ud og købte ny bærbar pc efter så kort tid.

  Jeg fik, at vide, at en sælger i butikken, da jeg selv skulle ud og købe ny bærbar pc sidste gang, at en bærbar pc i dag var altså ikke det samme som en bærbar pc for 5år siden, hvor jeg købte min sidste bærbar pc – kvaliteten var blevet ringere, så tingene blev hurtigere slidte – det kan jeg godt se og mærke nu, at der er noget med snakken – mit keyboard er begyndt, at se slidt ud i lige godt om der kun er gået omkring et 1 år – rammen som går rundt om skærmen er ikke så modstandsdygtig overfor ridser som førhen, så den er allerede nu blevet overfladeridset og det er bare ved, at tørre skærmen af med en klud – harddisken har også gået ned en enkel gang, så det gik ud over nogle vigtige filer som Windows 7 skulle bruge, så styresystemet gik helt ned med flaget – Det er nu første gang, at jeg har været ude for det med en bærbar pc – i lige godt om den gammel bærbar pc var 5 år gammel, så virkede harddisken fuld ud som, da pcén blev købt i butikken.

  Venlige hilser

  Sonny

  • Jeg tror, der er noget om det, du har fået at vide, Sonny, nemlig at kvaliteten er blevet ringere på nye varer. Hvad pc’ere angår, så bliver indmaden også hurtigt forældet, så her tror jeg, vi må bøje os og skifte jævnligt, hvis maskinerne skal bruges professionelt.

 • Sonny

  Næste gang, at jeg skal ud og have købt en ny bærbar, så tror jeg, at jeg godt kan finde på, at købe en lidt ældre model af en HP bærbar – det kan da godt være, at hardwaren ikke er helt “up to date”, men kvaliteten er høj i forhold til nu, hvor det er bare et købt og smid ud samfund. – dengang byggede man tingene til, at det skulle holde i mange år frem i tiden.

 • Sonny

  Jeg har endelig længe søgt efter denne side for der var noget som jeg ville have skrevet – nu har jeg endelig fået fundet siden, men nu har jeg glemt hvad jeg ville have skrevet på siden.

 • Sonny

  Hej

  Nu kan jeg huske hvad jeg ville skrive :

  Mit højtalersystem stod af efter godt 11år, så var jeg ude og købe nyt, så efter jeg havde fået sæt subwooferen, så kunne jeg se nogle fedte fingre på den flotte blanke ring som går rund om højtaleren, så gjorde jeg den rent med en helt ny klud som var helt nyvasket, så kom jeg til, at ligge mærke til, at man kunne se nogle fine ridser, når man lyste på ringen med en lommelygte, så var jeg bange for, at det var mig som var kommet til, at ridse den, men fandt hurligt ud af, at sådan stod det heldigvis ikke til ved jeg søgte lidt på nettet og fandt frem til, at det var noget, at gøre med på den måde som de lavede ringen : de lavede en mat ring som fik en tur med sandpapir for, at få spray til, at sidde bedre fast, derefter kom der blank spray på den : jeg synes, at det er et af en lappeløsning og er irriteret over, at man ikke lave tingene ordentligt som førhen.

Leave a Reply

  

  

  

Det blogger jeg om …

Tidligere skriverier